Лідерка Естонії розчарована, що всю освіту не перевели на естонську мову

Середа, 6 листопада 2019, 15:20

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд висловила розчарування тим, що нинішня урядова коаліція досі не перевела всю систему освіти на естонську мову.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал LSM.

"Насправді я три роки закликаю наших політиків діяти. Я трохи розчарована, що ця коаліція, яка, мабуть, найбільш націоналістична, якщо можна так сказати, чи найпатріотичніша з тих, що коли-небудь існували, не перевела систему освіти повністю на естонську мову. Те ж саме стосується дитячих садків. Тоді ця проблема зникне", - заявила Кальюлайд.

Вона також вважає нормальним стурбованість Естонії з приводу мови.

Некваліфіковані кадри прибувають до Естонії здебільшого з Донбасу - посол України

"Нормально, коли маленькі країни стурбовані розвитком своєї мови. Чи будуть люди вивчати цю мову, навіть якщо вони тут живуть? Якщо навчання в школах ведеться тільки на вашій мові, яка є єдиною офіційною в державі, і це як ваша, так і наша країна, то такі побоювання не виникнуть. Якщо ви подивитеся на це з точки зору прав людини, то ми, як розвинена європейська країна, повинні надати всім людям, які тут живуть, рівні можливості для інтеграції в наше суспільство", - додала президент.

"Тому ми зобов'язані забезпечити кожну дитину, початківця навчання в Естонії, можливістю навчатися естонською. Якщо ми зможемо поважати права всіх людей, які законно перебралися в Естонію, це також зменшить нашу стурбованість тим, що станеться з естонською мовою і культурою. Цього буде достатньо. Ми це знаємо", - додала голова держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: