Сейм Латвії розгляне резолюцію із засудженням спроб Росії переписати історію

Вівторок, 14 січня 2020, 15:13

У Латвії партнери по коаліції домовилися підписати заяву Сейму про неприйнятність переписування підсумків Другої світової війни і окупації Латвії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Очікується, що Сейм може розглянути проєкт резолюції 16 січня. У документі підкреслюється, що спроби російських посадових осіб заперечувати історичні факти про причини, перебіг і завершення Другої світової війни з метою зменшити відповідальність Радянського Союзу за початок війни в Європі є неприйнятними.

Сейм Польщі ухвалив резолюцію у справі перебріхуванння історії політиками РФ

На думку об’єднання партій "Нова Єдність", Росія якоюсь мірою хоче відійти від відповідальності за злочини, вчинені під час радянського тоталітарного режиму.

"Нова Єдність" закликала міжнародне співтовариство бути більш уважним і критично оцінювати зусилля російських чиновників з переписування історії Другої світової війни та виправдання окупації і анексії Латвії.

19 грудня в Санкт-Петербурзі на зустрічі з екслідерами колишніх країн СРСР президент Росії Владімір Путін розкритикував нещодавно прийняту Європарламентом резолюцію, яка звинуватила СРСР і нацистів у тому, що підписання пакту Молотова-Ріббентропа в 1939 році сприяло Другій світовій війні. Російський лідер зазначив, що у СРСР не було іншого виходу, як підписати договір з Німеччиною, оскільки західні держави були байдужі до пропозиції Москви сформувати військовий альянс.

Президент Литви Гітанас Науседа 23 грудня заявив, що Росія "всіма силами намагається переписати історію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.