Зеленський відкликав проєкт змін до Конституції з децентралізації, розкритикований в ЄС

Четвер, 16 січня 2020, 12:33

Президент Володимир Зеленський вирішив відкликати поданий ним раніше проєкт закону  "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)", який раніше критикували посольства європейських країн, Канади і місія ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомили у четвер у пресслужбі офісу глави держави.

Зеленський у четвер зустрівся із заступниками голови фракції політичної партії "Слуга Народу" і ухвалив це рішення за результатами зустрічі. Проєкт змін вирішено скерувати на доопрацювання.

Посол ЄС: зміни до Конституції з децентралізації мають відповідати Європейській хартії

"Президент і народні депутати висловили спільну думку про те, що внесення змін до Конституції стосовно реформи децентралізації потребує детального обговорення та консультацій з представниками всіх сторін", - зазначили в офісі президента.

13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради проєкт закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади – і 16 грудня з’явився його текст: президент пропонує ліквідувати поняття "район"; запровадити "округ" та інститут префектів замість держадміністрацій; окреслити такі адміністративно-територіальні одиниці, як громада, округ, область, АР Крим.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував проведення 24 січня позачергового засідання Верховної ради для розгляду питання децентралізації.

В Європарламенті попередили про небезпеку інституту префектів для децентралізації

14 січня посол ЄС в Україні Матті Маасікас нагадав українській владі, що зміни до Конституції щодо гарантій місцевого самоврядування повинні відповідати Європейській хартії місцевого самоврядування.

Посольство Німеччини в Україні розкритикувало проєкт закону, заявивши, що зміни щодо децентралізації мають зміцнити права громад, а новий проєкт не відповідає цій вимозі.

Канада та Швеція закликали Україну провести всеосяжні громадські консультації щодо нового проєкту закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.