225 днів без уряду: у Бельгії заговорили про дострокові вибори

Понеділок, 6 січня 2020, 11:51

Фламандський прем'єр-міністр Ян Ямбон заявив, що хоча нові вибори не розв'яжуть політичну кризу в Бельгії, це не означає, що його партія виключає таку можливість, якщо у переговорах про коаліцію не буде прогресу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Бельгія не має федерального уряду вже 225 днів. Якщо дострокові вибори відбудуться, "опитування показують, це буде вигідно, зокрема, екстремістським партіям", заявила прессекретар партії Енн Лоре Муліно.

Король Бельгії призначив нову прем'єрку, яка очолила тимчасовий уряд

Значного прогресу не слід очікувати до 13 січня, коли королю Філіпу І планують подати другий звіт щодо переговорів, проте "ідеологічний розрив" між франкомовною соціалістичною партією PS і фламандською націоналістичною партією N-VA "залишається занадто широким".

У 2010-2011 роках Бельгія прожила без уряду рекордний 541 день.

26 травня в Бельгії одночасно пройшли вибори до Європарламенту, федерального і регіональних парламентів, на яких перемогли радикальні партії, що виступають за розширення повноважень регіонів.

У Бельгії немає загальнонаціональних партій, на виборах в нижню палату парламенту Фландрія (північ) голосує за свої нідерландськомовні партії, Валлонія (південь) - за свої, франкомовні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.