Нова міграційна криза в ЄС може прийти з фінсько-російського кордону - ЗМІ

Вівторок, 18 лютого 2020, 10:55

Організовані та систематичні спроби проникнути в ЄС через 1340-кілометровий кордон між Росією та Фінляндією, кількість яких постійно зростає з 2016 року, можуть перерорсти в нову міграційну кризу. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Хоча всі погляди звернені на Балкани та південні регіони, цього разу криза цілком може прийти з півночі, йдеться у матеріалі. 

Попри те, що кількість спроб невелика порівняно із Середземномор'ям, прикордонники з обох сторін повідомляють про посилення активності.

"Фінляндія, здається, є популярнішим місцем, ніж країни Балтії. Серед тих, хто намагається (перебратися), є громадяни Росії, а також люди з Афганістану, Іраку та Ірану", - сказав Марку Хассінен, заступник начальника прикордонної служби Фінляндії.

У Фінляндії істотно збільшилась кількість біженців з Росії

Фінляндія оновила свої плани щодо подолання можливого зростання кількості біженців зі Сходу. У країні діє 16 постів прикордонної охорони та 18 - берегової охорони. Системи технічного нагляду вдосконалюються.

Однак у випадку реального напливу Фінляндія не змогла б впоратися. На цей момент країна продовжує покладати надії на Frontex, Європейське агентство прикордонної та берегової охорони.

"Якщо ситуація погіршиться, ми можемо скористатися європейською підтримкою, принаймні в якійсь формі. Ось чому система будується, і саме тому ми є частиною її", - сказав Хассінен.

У 2015 році, у розпал міграційної кризи, Росія сигналізувала, що має засоби та важелі для дестабілізації ситуації та тиску на Фінляндію та Європейський Союз за допомогою допуску людей до перетину кордону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.