Поїздки росіян через Литву ускладняться, якщо ЄС не виділить грошей - міністр

П'ятниця, 21 лютого 2020, 11:31

Якщо Євросоюз не виділить фінансування на реалізацію схеми калінінградського транзиту, то можуть ускладнитися поїздки громадян РФ через Литву.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

При вступі Литви до ЄС сторони узгодили схему, за якою російські громадяни можуть подорожувати потягами з основної частини Російської Федерації в Калінінградську область і назад в спрощеному порядку, а співробітники литовської консульської служби вручають транзитні документи в потязі.

Литва прагне, щоб у бюджеті ЄС на 2021-2027 роки було виділено на цю програму 215 млн євро. Єврокомісія і президент Європейської ради Шарль Мішель запропонували виділити 139 млн євро.

Нова міграційна криза в ЄС може прийти з фінсько-російського кордону - ЗМІ

"Литва чесно реалізує цю угоду між ЄС і Росією, однак скорочення частини багаторічної фінансової перспективи ЄС дійсно ускладнить реалізацію транзитної схеми, а якщо говорити простіше - можливості громадян РФ їздити в / з Калінінградської області", - зазначив Лінкявічюс.

Переговори про новий бюджет ЄС почалися в четвер увечері. Напередодні президент Литви Гітанас Науседа зазначав, що вимагатиме належного фінансування для калінінградської програми, проте запевнив, що Литва діятиме відповідально.

У відповідь на питання, чи Литва розглядатиме зупинку транзиту на певний період, якщо не отримає необхідних коштів, президент відповів: "Давайте не будемо вважати Литву ненадійним партнером. Ми дійсно є відповідальними членами ЄС і ми точно відповідально виконуватимемо свої зобов'язання, однак одночасно ми висуваємо і свої вимоги, які пов'язані з фінансуванням визначених функцій. Литва не така багата країна, щоб фінансувати своїм коштом загальні потреби ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.