США: Росія повинна припинити окупацію Криму і переслідування татар

Четвер, 27 лютого 2020, 08:04

Сполучені Штати закликали Росію припинити окупацію Криму і переслідування кримських татар.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в заяві держсекретаря США Майка Помпео.

"27 лютого шоста річниця спроби Росії анексувати Кримський півострів України, і Сполучені Штати підтверджують: Крим - це Україна. Як підкреслюється в нашій Кримській декларації, підписаній в липні 2018 року, Сполучені Штати не визнають і ніколи не будуть визнавати претензії Росії на суверенітет над півостровом. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму", - йдеться в заяві.

США на рік продовжили санкції проти Росії за анексію Криму

Помпео зазначив, що окупація Росією Криму та посилення мілітаризації півострова становлять загрозу для загальної безпеки.

"Російська окупаційна влада продовжує порушувати права людини і основні свободи, жорстоко змушуючи мовчати громадянське суспільство і засоби масової інформації і обмежуючи свободу віросповідання. Понад 80 людей з Криму, включно з членами кримськотатарської громади, були ув'язнені Росією - а деякі піддані тортурам - за мирну протидію окупації", - йдеться в заяві.

У документі підкреслюється, що члени кримськотатарської громади продовжують піддаватися необгрунтованим обшукам в їхніх будинках і мечетях, спостереженню і залякуванню з боку окупаційної влади, обмеженням на культурні заходи та криміналізації їх представницького органу, Меджлісу.

"Окупаційна влада жорстко обмежує свободу віросповідання, переслідує віруючих за фіктивні звинувачення в тероризмі і захопила собор православної церкви України в Сімферополі. Сполучені Штати закликають Росію звільнити всіх українців, яких вона незаконно ув'язнила в помсту за їх мирну незгоду, і покласти край зловживанням Росії основними свободами в Криму", - заявив Помпео.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.