Парламентські вибори у Словаччині: словаки можуть повалити багатолітню партію влади

Субота, 29 лютого 2020, 10:32

У Словаччині в суботу відбуваються вибори до парламенту, які можуть покласти край довголітньому правлінню лівоцентристської партії Smer Роберта Фіцо.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Це перші вибори, які відбуваються після резонансного убивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової в 2018 році. Два роки тому гучна справа схвилювала всю країну і призвела до відставки Фіцо.

Вибори у Словаччині: партія влади за два дні до виборів втрачає лідерство

Опитування показують жорстку конкуренцію за перше місце між двома партіями. І, що важливо, за два дні до виборів вперше змінився лідер соціологічних опитувань – партію Smer вперше витіснила популістська OľaNO ("Звичайні люди та незалежні особи").

Якщо переможе OľaNO, вона отримає шанс сформувати правоцентристську більшість з іншими консервативними і ліберальними партіями та витіснить від влади Smer, яка домінувала в політичному ландшафті Словаччини понад десятиліття.

Разом з тим зберігається шанс, що Smer все одно може виявитись найбільшою партією парламенту.

Очікується, що третьою найбільшою партією стане ультранаціоналістична LSNS Маріана Котлеби, якого у Братиславі називають фашистом.

Виборчі дільниці у країні відкрилися о 7:00 і мають закритись о 22:00 за місцевим часом. Результати голосування очікуються в неділю.

Читайте детальніше: "Між популістом та "друзями Путіна": чим важливі для України вибори у Словаччині".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: