Міністри ЄС не домовилися про стратегію порятунку ослабленої коронавірусом економіки

Середа, 25 березня 2020, 10:11

Міністри фінансів країн ЄС не дійшли згоди щодо загальноєвропейської стратегії боротьби з економічним спадом, викликаним коронавірусом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Міністри у вівторок провели відеоконференцію, щоб обговорити подальші заходи ЄС, запропоновані деякими урядами для того, щоб переконати інвесторів і інших, що блок знайде спільну відповідь на вірус, який підірвав економічну діяльність.

Бізнес проти епідемії: як Dior, Rolls Royce і Pornhub допомагають у часи коронавірусу

Країни Південної Європи сподівалися, що міністри погодяться на нові кредитні лінії з фонду порятунку єврозони або створення спеціальних "коронаоблігацій" ЄС для фінансування економічної боротьби. Але кілька країн, включаючи Нідерланди і Німеччину, виступили проти.

"Нам все ще потрібно більше працювати, такий був підсумок цього вечора. Мандат, який ми отримаємо від лідерів, є абсолютно ключовим для наступних кроків", - заявив журналістам португальський міністр Маріо Сентено.

За словами Сентено, замість ідеї коронаоблігацій багато країн вважають за краще відкривати кредитні лінії з Європейського механізму стабільності (ESM), хоча нічого не було погоджено.

Керівник ESM Клаус Реглінг сказав, що була підтримана ідея кредитних ліній, які могли б підтримати 2% економічного виробництва країн єврозони і надали б умови того, як уряди можуть використовувати гроші.

"Але кожна держава буде самостійно вирішувати, чи хоче вона подати заявку на це чи ні", - сказав він.

Нагадаємо, німецький уряд представив пакет заходів на суму до 750 мільярдів євро, щоб пом'якшити збиток від спалаху коронавірусу для найбільшої економіки Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: