Патрульний катер Данії відмовився від наказу залишити в морі врятованих мігрантів

П'ятниця, 6 березня 2020, 18:12

Данський патрульний катер, який проводив патрулювання в Егейському морі, відмовився виконувати наказ і кинути врятованих ним мігрантів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Данське судно патрулювало море між Туреччиною і східними островами Греції в рамках операції "Посейдон" - місії зі спостереження за  кордонами на підтримку Греції, координованої агентством з охорони кордонів ЄС Frontex.

Лідера шведських ультраправих затримали на кордоні Туреччини з Грецією

Єнс Меллер, глава данського підрозділу поліції, який бере участь в операції, сказав, що команда врятувала 33 мігранта, які прямували до Греції на гумовому човні. Після цього катер отримав радіопередачу зі штабу операції "Посейдон" з наказом повернути мігрантів в їх човен і відбуксирувати з грецьких вод.

Екіпаж відмовився від наказу, вважаючи, що це поставить під загрозу життя мігрантів. "Командир визнав, що наказ не виправданий", - сказав Меллер, додавши, що в підсумку йому вдалося скасувати наказ. Врятовані мігранти були доставлені на грецький острів Кос.

Сім німецьких міст готові прийняти дітей-біженців з Греції

Лейтенант-командер Ян Нігш, який відповідає за данських військовослужбовців, які беруть участь в операції, підтвердив інцидент, але не повідомив, коли він стався.

Меллер і Нігш також повідомили, що у грецької берегової охорони є накази намагатися запобігти перетин човнами з мігрантами морського кордону між Туреччиною і Грецією.

Згідно з міжнародним правом, подібні спроби буксирувати мігрантів з територіальних вод незаконні.

Афіни посилили заходи безпеки на кордоні після того, як Туреччина оголосила минулого тижня, що більше не буде заважати мігрантам перетинатися кордон в Європейський Союз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.