Папа Римський на Великдень закликав послабити санкції і припинити конфлікти на тлі пандемії

фото
Неділя, 12 квітня 2020, 14:31

Папа Римський вперше в історії провів великодню месу за зачиненими дверима у майже порожньому соборі Святого Петра у Ватикані, закликавши світ до глобальної солідарності на тлі пандемії коронавірусу та боротьби з її наслідками. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Площа Святого Петра у Ватикані на Великдень традиційно прикрашена свіжими тюльпанами і орхідеями, що символізують великоднє послання про воскресіння після Христового розп’яття.

Страсна п'ятниця без вірян: Папа Франциск відслужив літургію на порожній площі Св. Петра

Цьогоріч площа була голою, а поліцейські барикади блокували прохід до площі, де традиційно десятки тисяч людей збираються послухати пасхальну месу і промову Папи "Місту і світу". 

Через пандемію цьогорічний формат великодніх подій у Ватикані змінений і вони відбуваються без публіки. Папа змінив своє традиційне звернення до багатотисячного натовпу інтернет-зверненням.

Замість того, щоб з'являтися на балконі собору зі своєю промовою, Франциск виступив перед гробом святого Петра, підкреслюючи самотність, з якою зіштовхнулися люди по всьому світу через карантин. 

 

Агентство відзначає, що нинішня великодня промова Франциска була найбільш актуальною і політичною від часу його обрання у 2013 році.

Він закликав до негайного припинення вогню в глобальних конфліктах, прощення боргів країнам, що розвиваються, і послаблення санкцій.

"Нехай міжнародні санкції будуть ослаблені, оскільки вони ускладнюють країнам надання адекватної підтримки своїм громадянам", - сказав Франциск.

Папа також попередив Європейський Союз про загрозу краху, якщо він не домовиться про те, як допомогти регіону відновитися.

"Європейський Союз зараз стоїть перед епохальним викликом, від якого буде залежати не тільки його майбутнє, але і весь світ", - сказав Франциск.

Він також помолився за всіх потерпілих від вірусу. 

"Сьогодні мої думки в першу чергу звертаються до тих, хто безпосередньо постраждав від коронавірусу: хворих, тих, хто помер, і членів їх сімей, які оплакують втрату своїх близьких", - заявив Папа Франциск.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.