Компартія Зімбабве розкритикувала Прагу за демонтаж статуї радянського маршала

Понеділок, 13 квітня 2020, 17:07

Комуністична партія Зімбабве направила чеським товаришам з Компартії Чехії і Моравії гнівного листа з обуренням рішенням району Праги знести пам’ятник радянському маршалу Конєву.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Novinky.

"Комуністична партія Зімбабве з крайньою відразою ставиться до рішення міста Праги про демонтаж військового меморіалу, присвяченого маршалу Конєву і Червоній Армії, яка втратила 140 000 солдатів в боях за відважних чехословацьких партизанів проти найгірших дивізій СС, що залишилися в бою навіть після того, як Червона Армія звільнила Берлін" - заявили зімбабвійські комуністи.

"Ми з сумом згадуємо жорстокість нацистської окупації, особливо Лідицьку різанину і знищення чехословацького народу під час окупації", - йдеться у листі.

Наприкінці доповіді зімбабвійські комуністи "вітають усіх, хто загинув у боротьбі з фашизмом".

Статуя маршала Івана Конєва, який брав участь у звільненні Праги від нацистів, а також у кривавому придушенні антикомуністичного повстання в Угорщині в 1956 році, була демонтована 3 квітня мерією району Прага 6.

Чеські комуністи, Росія через своє посольство і президент Мілош Земан протестували проти такого кроку.

РФ пізніше офіційно звернулася до Чехії з проханням віддати їй статую, а також пообіцяла кримінальне переслідування тих, хто санкціонував знесення пам’ятника.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: