Данія використовуватиме додаток відстеження контактів для стримання коронавірусу

Четвер, 23 квітня 2020, 10:42

Уряд Данії у співпраці з ІТ-компанією Netcompany готує мобільні додатки для відстеження контактів та виявлення симптомів коронавірусу.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Mobihealth News.

Національне агентство з цифровізації Данії у співпраці з ІТ-компанією Netcompany готує два мобільних додатки, які допоможуть стримувати епідемію після послаблення карантинних обмежень.

Заражені та щасливі: як Данії вдалося вгамувати коронавірус

Один з додатків, ‘COVIDmeter’, допомагатиме державі розуміти ймовірну кількість інфікованих коронавірусом завдяки відстеженню симптомів у населення.

Він інтегрований з базами даних Statens Serum Institut (SSI), відомства з контролю за інфекційними захворюваннями при Міністерстві охорони здоров’я.  Цей додаток вже доступний для використання.

Людям, на добровільних засадах, пропонують щотижня повідомляти через додаток інформацію про стан свого здоров’я, також – чи вони здавали тест на вірус та чи мали контакт з людьми, які захворіли.

Вхід в обліковий запис користувача здійснюється за технологією, подібною до онлайн-банкінгу, а до органів охорони здоров’я надсилається в анонімізованій формі.

Другий, Mobile Proximity App, має на меті допомогти відстежити поширення вірусу. За допомогою Bluetooth додаток відстежуватиме інші пристрої з додатком, які перебували на 2-метровій дистанції, щоб користувачі розуміли реальний масштаб потенційних контактів.

Італія готує додаток для відстеження контактів хворих на коронавірус

Зазначається, що цей додаток повністю відповідає стандартам Загального регламенту про захист даних (GDPR). Його планують запустити протягом наступних двох тижнів.

"Ми діємо з майже "релігійною обережністю", коли мова йде про відстеження", - запевняє директор компанії-розробника Андре Рогачевскі в інтерв’ю данському виданню Berlingske. За його словами, додаток є безпечним, анонімним, а дані згодом будуть видалені.

"Дані, отримані в реальному часі, критично важливі для того, щоб влада розуміла ситуацію з потенційним інфікуванням – щоб бути спроможною приймати поінформовані рішення щодо послаблення карантинних обмежень", - додає він.

Нагадаємо, Данія першою у Європі відкрила дитсадки та початкові школи після карантину, з 20 квітня дозволила відкритися перукарням, салонам краси й автошколам, а з 10 травня планує дозволити масові зібрання до 500 осіб. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.