В Румунії планують анулювати штрафи, виписані за час надзвичайного стану 

Середа, 17 червня 2020, 09:20

Сенат Румунії 16 червня схвалив законодавчу ініціативу, за якою анулюються всі штрафи, виписані під час режиму надзвичайного стану, введеного через пандемію коронавірусу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Radio Europa Libera Romania.

Проєкт документа передали на схвалення Палаті депутатів, нижній палаті парламенту Румунії. 

Румунія надасть Україні засоби для боротьби з COVID-19 на суму $2 млн

Автори проєкту запропонували анулювати всі штрафи і протоколи, складені під час режиму надзвичайного стану в країні, на тій підставі, що суди можуть бути переповнені через кількість людей, які оскаржуватимуть штрафи. 

Раніше Конституційний суд Румунії визнав неконституційним накладання штрафів за порушення карантину. Їх з початку карантину поліція виписала понад 300 тисяч. Це означає, що ті, хто отримав штрафи, можуть оскаржити їх через суд. Штрафи не анульовуються автоматично. 

"Сума штрафів в Румунії, ймовірно, найвища в світі. Пенсіонер, який має пенсію 1000 леїв (понад 200 євро)  на місяць, повинен заплатити штраф у розмірі 5000 леїв (понад 1000 євро) тільки тому, що він не зміг укластися в ті 2 години, протягом яких він мав право виходити з дому", - заявив Келін Попеску-Терічан,  лідер Альянсу лібералів і демократів.

Тим громадянам, які вже повністю або частково заплатили штрафи, повернуть гроші. Міністерство фінансів розробить процедуру повернення коштів.

Штрафи, призначені за порушення самоізоляції, а також штрафи за порушення громадського порядку і спокою, не скасовуются.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.