На парламентських виборах у Хорватії перемагає правляча партія

Понеділок, 6 липня 2020, 09:52

На виборах до парламенту Хорватії перемогу отримує правляча партія Хорватський демократичний союз (HDZ).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Dnevnik та сайт хорватської ЦВК.

На цей час Центральна виборча комісія опрацювала понад 99% електронних протоколів з виборчих дільниць. Явка склала 46,85%.

В Хорватії придумали, як дати змогу проголосувати хворим з коронавірусом 

Згідно з отриманими результатами правляча партія HDZ нинішнього прем'єр-міністра Андрея Пленковича отримує 66 місць у парламенті.

Блок Restart на чолі із Соціал-демократичною партією (SDP) із лідером Давором Бернадичем, яку представляє і нинішній президент Зоран Міланович, отримує 41 мандат. Давор Бернадич у зв’язку з таким результатом оголосив, що готовий залишити посаду лідера партії.

"Вітчизняний рух" співака Мирослава Шкоро отримує у законодавчому органі 16 місць.

Решта політичних сил, які подолали прохідний бар’єр у 5% голосів, мають менше 10 місць: центристська партія "Мост" – 8, зелено-ліва платформа Možemo! - 7, Stranka s Imenom i Prezimenom - 3, ліберально-демократична Хорватська народна партія HNS та Реформісти – по одному мандату.

"Цей результат HDZ – це наша перемога. Це велике зобов’язання, тому що попереду нас чекають великі виклики", - заявив Андрей Пленкович, виступаючи у штабі HDZ.

Нагадаємо, парламентські вибори у Хорватії пройшли вчора, 5 липня, після того як у травні  правляча коаліція висунула пропозицію про розпуск парламенту, розраховуючи отримати ще сильніші позиції після виборів.  

За  151 мандат у законодавчому органі змагалися 192 списки політичних сил із понад 2600 кандидатами. 

У зв’язку з епідемією коронавірусу Хорватія в останній момент знайшла спосіб проголосувати для людей з підтвердженим COVID-19 або підозрою – замість таких виборців могла проголосувати довірена особа за спеціальною процедурою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.