Канада та ЄС закликали Білорусь погодитися на візит керівництва ОБСЄ для сприяння виходу з кризи

Четвер, 27 серпня 2020, 09:46

Канада та ЄС спільно закликали Білорусь погодитися на візит керівництва ОБСЄ задля сприяння діалогу та пошуку виходу з кризи, що виникла після президентських виборів. 

Як пише "Європейська правда", спільну заяву оприлюднили глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель та міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіпп Шампань.

"Ми чітко і неодноразово висловлювали свою позицію щодо проведення президентських виборів у Білорусі та подій опісля: вибори не були ані вільними, ані чесними", - зазначають дипломати. 

У Мінську силовики розігнали акцію протесту, частину людей закрили у костелі

Вони наголошують, що масові демонстрації у Білорусі минулими вихідними мали б чітко продемонструвати владі, що для виходу з кризи потрібно негайно розпочати відкритий конструктивний національний діалог.

"Ми підтримуємо пропозицію головуючої в ОБСЄ Албанії підтримати діалог у Білорусі, здійснивши спільний візит з наступною головуючою країною, Швецією. Ми закликаємо Білорусь невідкладно прийняти цю пропозицію. Закликаємо інші крани-учасниці ОБСЄ також підтримати цю пропозицію… Лише мирний та демократичний процес може зняти напругу та запропонувати сталі рішення", - наголошують у заяві.

Дипломати додають, що підтримують народ Білорусі у прагненні демократичних змін і продовжать пильно стежити за ситуацією та сприяти мирному вирішенню кризи.

Нагадаємо, 18 серпня головування ОБСЄ - Албанія та Швеція - запропонували відвідати Білорусь для зустрічей з представниками влади і опозиції.

Як повідомлялося раніше, і Канада, і ЄС оголосили, що не визнають результати президентських виборів у Білорусі.

Читайте також: Від визнання до санкцій: як поділився світ у ставленні до "перемоги" Лукашенка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.