Британський суд відхилив запит на перенесення слухання щодо екстрадиції Ассанжа

Понеділок, 7 вересня 2020, 18:28

Британський суд відхилив прохання адвокатів засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа відкласти слухання справи про екстрадицію до наступного року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

Адвокати просили більше часу для відповіді на затвердження США про те, що Ассанж вступив в змову з хакерами для отримання секретної інформації.

Запит на відстрочку надійшов в перший день слухань у лондонському суді, де Ассанж виступає проти спроби американських прокурорів відправити його в США для судового розгляду за звинуваченням у шпигунстві.

Прокуратура США висунула 49-річному Ассанжу 18 звинувачень у шпигунстві і неправомірному використанні комп'ютерів у зв'язку з публікацією WikiLeaks секретних військових документів США десять років тому. Максимальний термін тюремного ув'язнення - 175 років.

Адвокати Ассанжа заявляють, що переслідування є політично вмотивованим зловживанням владою, яке придушить свободу преси і піддасть небезпеці журналістів у всьому світі.

Міністерство юстиції США розширило свою версію справи проти Ассанжа в новому обвинувальному висновку, який було оголошено в червні, але не висунуло нових звинувачень. Але адвокат Ассанжа сказав, що для команди юристів було "нездійсненним завданням" розібратися з новими звинуваченнями до судових слухань у понеділок, тим більше що у них був лише "обмежений доступ" до Ассанжа, який перебуває у вЗапит на відстрочку надійшов в перший день слухань у лондонському суді, де Ассанж виступає проти спроби американських прокурорів відправити його в США для судового розгляду за звинуваченням у шпигунстві.язниці.

Він сказав, що окружний суддя Ванесса Барайцер повинна виключити нові позови американців, які, за його словами, були висунуті захистом "абсолютно несподівано".

Суддя відмовилася, заявивши, що в серпні вона запропонувала захисту можливість відкласти слухання, і "вони відмовилися це зробити". Потім захист попросив відкласти розгляд справи до січня. Барайцер відмовилася, заявивши, що у адвокатів Ассанжа до понеділка було "достатньо часу", щоб зробити запит.

Розгляд справи вже кілька місяців відкладається через пандемію коронавірусу.

Ассанж, який провів 16 місяців в британській в'язниці, був присутній на засіданні і офіційно відхилив вимогу США про екстрадицію.

Торік Ассанжа виселили з посольства Еквадору в Лондоні, де він був закритий з 2012 року. Його негайно заарештували за втечу з-під застави 2012 року. Аcсандж втік, щоб уникнути екстрадиції до Швеції через звинувачення у зґвалтуванні, які він заперечував. Нині Швеція припинила справу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: