Країни ЄС готуються до потенційного хаосу через Brexit без угоди - ЗМІ

Вівторок, 13 жовтня 2020, 11:49

Країни-члени Євросоюзу розглядають стратегію дій на випадок провалу переговорів про торговельні відносини з Великобританією, включаючи можливе відновлення переговорів після закінчення крайнього терміну.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише The Telegraph з посиланням на джерела.

Одне високопоставлене дипломатичне джерело у впливовій країні ЄС сказало, що існує ризик того, що обидві сторони занадто закріпляться на своїх позиціях, щоб укласти угоду до крайнього терміну.

У Франції заявили, що переговори про Brexit можуть тривати до листопада

Визнаючи, що розкол буде болючим, високопоставлений дипломат сказав, що це може сконцентрувати зусилля обох сторін.

"У нас буде період хаосу, але якщо нам потрібно побачити, як розвиваються справи і наскільки це боляче, перш ніж політики прийдуть в себе, то нехай так і буде", - сказав дипломат.

"Ніщо не говорить про те, що торговельні переговори не зможуть відновитися тільки тому, що немає угоди. У нас може бути сценарій, за яким це не спрацює вчасно, але коли-небудь в майбутньому", - додав він.

Інше джерело з ЄС наполягало на тому, що торгових переговорів з Брюсселем після укладення угоди не буде. Замість цього Британія змушена укласти двосторонні угоди з окремими країнами-членами, щоб пом'якшити економічні наслідки.

Незважаючи на ознаки руху до потенційного компромісу щодо закону про субсидії, джерела з обох сторін попередили, що як і раніше існують значні прогалини.

Джерела в Брюсселі повідомили, що, якщо до четверга буде досягнутий достатній прогрес, лідери ЄС на саміті можуть зажадати подальшої інтенсифікації переговорів до кінця жовтня, який є крайнім терміном для укладення угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.