Франція заборонить ультраправу турецьку групу "Сірі вовки"

Вівторок, 3 листопада 2020, 10:48

Франція заборонить ультраправу турецьку групу "Сірі вовки" після того, як пам’ятний знак геноциду вірмен поблизу Ліона був осквернений протурецькими гаслами.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Politico.

Глава МВС Жеральд Дарманен заявив, що офіційно запропонує розпуск групи в середу під час щотижневого засідання уряду.

"Група заслуговує на розпуск, тобто учасники більше не зможуть збиратися, претендувати на зустріч або вживати заходів від імені групи, або якщо вони це зроблять, їх можуть оштрафувати", - сказав Дарманен депутатам під час слухань.

Оскільки група є міжнародною організацією, заборона обмежить лише її діяльність у Франції.

На меморіалі у пам'ять про геноцид вірмен неподалік від Ліона невідомі намалювали жовте графіті із назвою "Сірих вовків поряд" з буквами "RTE" – ініціали президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Минулого тижня четверо людей поблизу Ліона отримали поранення в сутичках з турецькими націоналістами та вірменами, які протестували проти Азербайджану через нагірно-карабаський конфлікт.

Як відомо, напруженість між Францією та Туреччиною посилилася нещодавно після обіцянки президента Франції Еммануеля Макрона захищати світські цінності та боротися з радикальним ісламом. Він описав іслам як релігію, яка "переживає кризу" у всьому світі.

Через два тижні чеченський молодик посеред вулиці обезголовив 47-річного Самюеля Паті, викладача історії в коледжі у містечку неподалік Парижа, який на уроці показував учням карикатури на пророка Мухаммеда. 

29 жовтня стався теракт у Соборі Богоматері в Ніцці, внаслідок якого загинули троє людей. Нападник виявився вихідцем з Тунісу, що прибув до Франції на початку жовтня.

Читайте детальніше: Війна за віру: що стоїть за "карикатурним конфліктом" між Туреччиною та ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.