Новий глава МЗС Литви хоче пожвавлення політики щодо "Східного партнерства"

П'ятниця, 18 грудня 2020, 12:29

Новий глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що хотів би "більш сильної" політики, спрямованої на оживлення формату "Східного партнерства".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Ландсбергіс зазначив, що хотів би, аби голос Литви "був почутий" на міжнародній арені.

Лінкявічюс попрощався з іноземними колегами після 8 років на посту глави МЗС Литви

"Ми можемо мати більш сильну політику, наприклад, спрямовану на процес демократизації в Білорусі, на пожвавлення "Східного партнерства" ЄС", - сказав він в інтерв’ю BNS.

Ландсбергіс також підкреслив, що від зовнішньої політики Литви не варто очікувати "стрибків".

"Залишаються основоположні принципи - трансатлантичне партнерство, добросусідські відносини з державами, які поважають принцип верховенства права. Точно такий же наш підхід до виникаючих загроз - до сусідів зі Сходу і ще далі на Сході", - зазначив дипломат. 

Окремо він торкнувся питання відносин з Росією.

"Частим є питання про те, якими будуть наші відносини з Росією, чи будуть вони і далі змінюватися, чи будуть якісь нововведення. Давайте у нас буде своя відповідь на це питання. Я не думаю, що відповідь потрібна тоді, коли нічого не змінюється", - заявив Ландсбергіс.

Новий глава МЗС Литви є лідером консервативної партії "Союз Вітчизни - Литовські християнські демократи" та колишнім депутатом Європарламенту, у якому входив до "Європейської народної партії" та активно підтримував Україну, зокрема й у питанні санкцій проти РФ за її агресію.  

Ландсбергіс замінив на посту Лінаса Лінкявічюса, який залишив посаду після 8 років служби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.