Джонсон припускає, що британцям доведеться повторно вакцинуватися восени

Середа, 10 лютого 2021, 17:22

Прем’єр Британії Борис Джонсон припустив, що восени британцям ймовірно доведеться повторно вакцинуватися від коронавірусу у зв’язку з поширенням нових штамів. 

"На мою думку, нам потрібно звикнутися з думкою про те, що треба буде вакцинуватися і потім повторно вакцинуватися восени - тому що ми будемо мати справу з новими варіантами вірусу", - сказав він під час виступу у парламенті.

Міністр з питань вакцинації Надхім Захаві у коментарі ВВС теж припустив, що восени буде необхідна підсилююча доза вакцини, та що від вірусу можливо доведеться вакцинуватися кожної осені. 

У Манчестері анонсували масове тестування через виявлену мутацію британського штаму

У Британії виявили вже близько 170 випадків південноафриканського штаму вірусу, частина з яких не пов’язані з подорожами. 

Днями дослідження попередньо засвідчило, що вакцина AstraZeneca лише у 10% випадків захищає від розвитку легких симптомів у заражених цим різновидом вірусу (E484K), хоча може запобігти тяжкому перебігу хвороби і смерті. 

Професор Університету Оксфорда Сара Гільберт після цього заявила, що її команда почала розробку нового варіанту вакцини, який зможе впоратися з цією мутацією. Вакцина ймовірно буде готовою до осені. 

Водночас, є перші дані про те, що вакцина Pfizer/BioNTech дієва проти південноафриканського штаму. Компанія Moderna нещодавно заявила, що її вакцина працює проти британського та південноафриканського штамів, але проти останнього - з меншою ефективністю.

Про ефективність свого препарату проти африканського варіанту повідомляла також Johnson&Johnson, яка нещодавно подала вакцину на затвердження у США.

Читайте також: Джон Коен: Ще за життя побачимо атаку нових вірусів, і це станеться швидше, ніж ми думаємо. 



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.