Прем’єрка Естонії відхилила ідею свого попередника про фінансування партій з бюджету

Четвер, 11 лютого 2021, 14:36

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що на даний час не готова підтримати ідею свого попередника Юрі Ратаса про фінансування політичних партій з державного бюджету.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

Розмови про прозорість фінансування партій актуалізувалися після корупційного скандалу, що знищив попередній уряд Юрі Ратаса. Топ-посадовця його політсили - Центристської партії, звинуватили у сприянні з "потрібним" рішенням на користь найбагатшого бізнесмена країни  в обмін на внески до партійного фонду. 

Кредит з побічними ефектами: як коронавірусна корупція знищила естонський уряд

Юрі Ратас після цього запропонував взагалі заборонити пожертви до фондів партій від приватних осіб та запровадити фінансування політсил з держбюджету. 

"На мою думку, існуюча система - оптимальна у нинішній ситуації. Я все більше переконуюся, що колишній міністр фінансів Мартін Хельме не надав попередньому прем’єру детального огляду держбюджету. Стан бюджету не дуже гарний, тому зараз ця пропозиція не на часі", - сказала Кая Каллас.

Вона пояснила, що на тлі викликів, зумовлених епідемією, у країни є дуже багато інших важливих статей витрат, насамперед, охорона здоров’я та освіта. 

Прем'єрка також сказала, що чинні правила фінансування партій, на її думку, є дуже чіткими. 

На тлі нещодавнього скандалу Кая Каллас обіцяла, що забезпечення прозорості партійних фінансів буде пріоритетним питанням для її уряду та що, можливо, варто розширити повноваження комісії з нагляду за фінансуванням політсил.   

"Комісія могла б перевіряти не лише доходи, а й витрати партій. А от ідею обмежити витрати на передвиборчі кампанії я не підтримую, тому що навіть якщо встановити ліміти - знайдуться способи їх обходити", - заявила вона.

Читайте також: Ще далі від Росії: що відомо про нову очільницю уряду Естонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: