В Естонії розробляють план з ввезення іноземних сезонних робітників

Субота, 20 лютого 2021, 12:51

Міністерство у справах сільського життя Естонії спільно з аграрно-торговою палатою і Департаментом здоров'я розробляє план з ввезення іноземної робочої сили на сезонні роботи, наприклад, для збору ягід.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал ERR.

"Коли обсяг роботи збільшується, то виникає необхідність у працівниках для збору врожаю. Найбільше людей потрібно в садівництві. Для збору ягід необхідно близько тисячі осіб. Також іноземні робітники потрібні і в тваринництві, а саме для вирощування корів і свиней", - розповів голова правління Естонської аграрно-торговельної палати Роомет Сирмус.

За словами міністра у справах сільського життя Урмаса Круузе, коаліція домовилася, що не ускладнюватиме життя аграріїв, не дозволяючи ввезення іноземної робочої сили. Головне - визначити необхідну кількість робітників.

"На сезонні роботи потрібно близько двох тисяч людей. Ми сподіваємося, що місцеві жителі знову відкриють для себе сільське господарство. А брак людей потрібно буде покрити за рахунок контрольованого ввезення робочої сили", - пояснив міністр у справах сільського життя Урмас Круузе.

У зв'язку з пандемією працівників з-за кордону знайти непросто. В основному в сезонних роботах зацікавлені трудові мігранти з України та Молдови. На даний момент розробляється регламент ввезення іноземної робочої сили.

"Перш за все необхідно знати, що люди, які в'їжджають до країни, здорові. Це означає, що у них вже повинен бути зроблений тест і його результат повинен бути негативним, або можна пройти тестування по приїзду. Крім цього, повинен бути пройдений карантин. Роботодавці в п'ятницю заявили, що готові слідувати всім встановленим правилам. Однак важливо знати, як це зробити", - сказав Круузе.

Минулого літа на фермах Естонії зіпсувався урожай полуниці через те, що його не було кому збирати.

Як повідомлялося, уряд Естонії схвалив постанову, згідно з якою висококваліфіковані фахівці з третіх країн зможуть відразу приїжджати до Естонії разом з сім'єю навіть у тому випадку, коли вони приїжджають на роботу на підставі візи або безвізового режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.