У Єврокомісії визнали, що недооцінили можливі проблеми з постачанням вакцин

П'ятниця, 5 лютого 2021, 10:09

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн визнала, що керівництво ЄС недооцінило можливі проблеми з постачанням вакцин у своєму плануванні.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Deutsche Welle, про це вона розповіла в інтерв’ю ЗМІ 4 лютого. 

"Ми найбільше зосередилися на тому, щоб вакцина взагалі з’явилася - на її розробці. Водночас нам варто було би більше подумати про виклики, пов’язані з її масовим виробництвом", - сказала вона. 

Лідери ЄС проведуть подвійний відеосаміт щодо вакцин і безпеки

Урсула фон дер Ляєн визнала, що оскільки потенційні проблеми недооцінили і про них не попередили, то у багатьох виникли завищені очікування з приводу кампанії вакцинації. 

"Ми мали казати людям, що процес рухається, але повільно, і що на цьому шляху у нас будуть проблеми та затримки", - зазначила вона. 

Водночас, додала президентка Єврокомісії, вона досі вважає правильною ідею спільної закупівлі вакцини для ЄС, тому що це запобігло нездоровому змаганню за доступні дози між країнами-членами - хай навіть уповільнило вакцинацію в цілому. 

"Звісно, одна країна сама по собі може бути швидкісним катером, тоді як увесь ЄС - це немов танкер", - зазначила вона. 

ЄС до липня отримає лише половину доз вакцини, необхідних для власних потреб

За її словами, мета про вакцинацію 70% дорослого населення ЄС до кінця літа залишається актуальною, проте дуже очікувано, що з кампанією вакцинації і далі будуть різні проблеми. 

Єврокомісія наразилася на критику в останні тижні, після того, як у блоку почалися проблеми з кампанією вакцинації через затримки поставок вакцини.

Спершу про тимчасові затримки повідомила Pfizer-BioNTech, далі AstraZeneca оголосила, що може поставити найближчим часом суттєво менше доз, ніж обіцяла. 

На тлі дефіциту вакцин Єврокомісія оголосила про запровадження контролю за експортом доз, вироблених на території блоку. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.