Німеччина несе особливу відповідальність за звільнення Криму - посол України

Середа, 17 березня 2021, 08:46

Посол України у Німеччині Андрій Мельник заявляє, що Німеччина має "моральний обов’язок" перед Україною покласти край російській окупації Криму.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у колонці українського дипломата, опублікованій у Berliner Zeitung.

Посол подякував Німеччині, яка разом з країнами ЄС, США та іншими демократіями ввела санкції проти Росії через окупацію Криму.

МЗС: Росія займається політичним булінгом через Кримську платформу

Водночас, посол вважає, що Німеччина може і повинна зіграти вирішальну роль у припиненні анексії Криму - з огляду на нацистську окупацію в минулому.

"Це зобов'язання випливає не тільки з того факту, що міжнародний порядок, а отже і територіальна цілісність України повинні бути відновлені, і що дію міжнародного права необхідно відновити.

Моральний обов'язок Федеративної Республіки покласти край незаконній окупації Криму також випливає насамперед із повсякчасної історичної відповідальності Німеччини перед Україною за нацистську тиранію з понад 8 мільйонами українських жертв війни", - вважає український посол.

Мельник підкреслив, що Крим мав трагічну роль у цій складній колоніальній історії, "але сьогодні німецька громадськість навряд чи усвідомлює це".

Низка країн висловили підтримку ініціативі України про "Кримську платформу"

"Німеччина двічі окупувала Крим військовими засобами за останнє сторіччя. Перше німецьке завоювання півострова сталося в ході операції "Фаустшлаг" відразу після підписання першого мирного договору між Українською Народною Республікою і Центральними державами в Брест-Литовську (9 лютого 1918 року), і окупація тривала до кінця війни.

Друга німецька окупація Криму, яка почалася в жовтні 1941 року і закінчилася після дев'ятимісячної облоги Севастополя 5 липня 1942 року, тривала два з половиною роки і принесла величезні нацистські злочини", - пише Мельник,

За його словами, німецькі окупанти провели нещадну кампанію винищення населення, в ході якої було вбито сотні тисяч мирних жителів, в тому числі 38 тисяч кримських євреїв. 

"Нацистська тиранія залишила криваву спадщину в Криму. Ці забуті звірства ще потрібно пропрацювати", - резюмував посол.

Мельник зауважує, що Німеччина та її союзники мають безліч політичних і економічних інструментів, які можна і потрібно використовувати, щоб змусити Росію відмовитися від анексії Криму і зупинити її агресивну поведінку.

"Прямо зараз у Німеччині є історична можливість об'єднати зусилля з новим американським урядом, щоб протистояти кремлівським правителям з новою трансатлантичною жорсткістю", - наголосив Мельник.

Читайте також: Між анексією та окупацією: як правильно називати український Крим

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.