Україна торік була третьою за кількістю нових рішень ЄСПЛ, переданих на контроль Ради міністрів РЄ

Виправлено
Середа, 31 березня 2021, 16:34

84 з 983 нових постанов Європейського суду з прав людини, які були передані в Комітет міністрів Ради Європи у 2020 році на контроль за їх виконанням, стосувалися України.

Про це йдеться у щорічному звіті Комітету міністрів Ради Європи щодо виконання рішень ЄСПЛ, повідомляє "Європейська правда".

Всього на контроль Комітету міністрів минулого року були подані 983 нові постанови. Державами з найбільшою кількістю нових рішень, переданих на контроль комітету, були Росія (218), Туреччина  (103), Україна (84), Румунія (78), Угорщина (61).

При цьому кількість нових рішень, які стосуються України, в порівнянні з попереднім роком зменшилася – у 2019 році на контроль комітету з ЄСПЛ було передано 111 таких справ.

Україна також була третьою з числа держав з найвищим числом рішень ЄСПЛ, які ще не були виконані і перебували на контролі Комітету міністрів у 2020 році – 567 постанов. Найбільша кількість постанов на контролі комітету торік стосувалася РФ – 1789 рішень.

"У 2020 році було продовжено багато попередніх проєктів, зокрема щодо України та основних питань, порушених у контексті виконання рішень ЄСПЛ. Крім того, секретаріат Парламентської асамблеї Ради Європи працював над посиленням парламентського нагляду за виконанням рішень Суду в Україні з членами та працівниками парламенту" – йдеться у звіті.

Загалом доповідь показала, що держави всієї Європи продовжують поступ у виконанні рішень Європейського суду з прав людини, незважаючи на пандемію COVID-19.

"Однак для подолання системних проблем, на які вказує ЄСПЛ, слід активно працювати й далі. Такі проблеми включають неналежне поводження чи смерті, заподіяні силами безпеки, скрутні умови ув’язнення. Йдеться також про міждержавні справи та про справи, що стосуються зловживань обмеженнями прав та свобод" - заявили у Раді Європи.

"Цьогорічна доповідь демонструє, що наші держави-учасниці вельми серйозно ставляться до обов’язку виконувати рішення Європейського суду з прав людини, навіть за складних обставин", – зазначила генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Редакція перепрошує за некоректну інформацію, подану у попередній версії новини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.