Чехія попросила союзників НАТО викликати послів Росії у своїх країнах

Четвер, 22 квітня 2021, 14:31

Чехія просила союзників по НАТО викликати російських послів у своїх країнах як доказ їхнього протесту проти руйнівної діяльності Росії.

Про це повідомило у четвер міністерство закордонних справ країни, пише "Європейська правда".

Міністерство оприлюднило офіційне повідомлення за підсумками засідання Північноатлантичної ради , яке відбулося 21 квітня. У ньому сказано, що глава МЗС Чехії Якуб Кульганек висловив відповідне прохання до союзників.

У НАТО підтримали дії Чехії, не згадавши про покарання Росії

"Глава чеської дипломатії повторив прохання Чеської Республіки до союзників по НАТО викликати російських послів як доказ протесту проти деструктивних дій Росії проти інтересів безпеки союзників", - сказано у повідомленні.

Наголошується, що Кульганек попросив країни НАТО також про практичну допомогу для "паралізованого у цей час посольства Чехії в Москві".

Кульганек ознайомив союзників у НАТО з детальними доказами причетності російських агентів ГРУ до вибуху у Врбетице. Він також подякував союзникам за їх солідарність та попросив їх про подальшу підтримку, наголосили у міністерстві.

"Усі союзники НАТО засудили поведінку Росії щодо Чехії та підтримали її поточні кроки", - цитує міністерство заяву глави МЗС.

Нагадаємо, Північноатлантична рада у своїй заяві висловила підтримку Чехії у зв'язку з її останніми кроками проти Росії, проте не згадала про потенційну відповідь на дії Москви.

Більшість чехів вважають Росію загрозою і підтримують недопуск "Росатому" до будівництва АЕС

Чехія розраховує пізніше цього тижня обговорити з партнерами по НАТО можливі скоординовані дії проти Росії.

Чехія звинуватила Росію у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині країни та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів.

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

21 квітня Чехія поставила ультиматум Росії і вимагає повернути до Москви всіх висланих дипломатів.

Дивіться наш відеоблог щодо того, як працюють російські агенти у Чехії та ЄС:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.