У Фінляндії відвернули можливий розпад коаліції з п’яти партій

Середа, 28 квітня 2021, 14:44

П’ять партій-членів правлячої коаліції заявили, що досягли згоди з приводу ключових суперечностей, які загрожували розпадом уряду.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

До складу коаліції входять "соціал-демократи" SPD, партія Санни Марін, також "центристи", "зелені", "Альянс лівих" та Фінська шведська партія RKP.

Фінляндія скасувала оголошений на початку березня надзвичайний стан

Суперечності між політсилами загострилися після перемовин щодо бюджету на 2022-2025 роки і перегляду середньострокового плану політики минулого тижня.

Ще на вечір 27 квітня ситуація залишалася невизначеною і розпад коаліції виглядав можливим сценарієм. 

Вдень у середу лідери п’яти партій оголосили на брифінгу, що змогли домовитися з приводу основних розбіжностей, хоча в цілому перемовини ще не завершені. 

"Перемовини ще продовжуються, і ще досі є деталі, які ми не погодили. Але щодо ключових питань згоди досягнуто", - заявила прем’єрка Санна Марін, яка представляє соціал-демократичну партію. 

Лідерка "Зелених" Марія Охісало зазначила, що Марін внесла багато компромісних пропозицій. "Я рада, що у розпал криз ми здатні дивитися в одному напрямку", - прокоментувала вона. 

"Добре, що уряд зберігається. Це в інтересах Фінляндії, і, думаю, зараз усі відчувають полегшення", - прокоментувала лідерка Фінської шведської партії RKP Анна-Мая Хенрікссон. 

Деталі компромісних домовленостей наразі не повідомляють. 

Ідеологічні розбіжності між партіями гостро проявилися під час дискусій про те, як реагувати на старішання населення, балансувати дефіцит бюджету і покращувати ситуацію із зайнятістю. 

"Центристи" та RKP відстоюють жорсткішу фіскальну політику, тоді як решта готові виходити за рамки бюджету і менше стурбовані запозиченням коштів.  

Між SPD і "центристами" каменем спотикання також стало подальше використання торфу як палива. Уряд хотів призупинити його використання у рамках кліматичної політики, тоді як "центристи" хочуть перехідного періоду та компенсацій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: