Прокуратура Болгарії допустила причетність громадян Росії до вибухів на військових складах

Середа, 28 квітня 2021, 15:31

Прокуратура Болгарії заявила, що бачить підстави для припущення про зв’язок між спробою отруїти торговця зброєю Еміліана Гебрева і вибухами на військових складах у Болгарії та Чехії і причетність до цих інцидентів громадян РФ

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на болгарську службу "Радіо Свобода", про це заявила речниця генерального прокурора Сійка Мілева на брифінгу, поруч з генеральним прокурором Іваном Гешевим та керівником Державного агентства з нацбезпеки (ДАНС) Дімітаром Георгієвим. 

Нагадаємо, за 10 днів до цього Чехія офіційно звинуватила агентів російського ГРУ у причетності до вибухів на військових складах у Врбетіце у 2014 році. 

Співробітники ГРУ РФ були в Болгарії під час вибухів на складах зброї – ЗМІ

На складах зберігалася зброя, що належала болгарській компанії EMKO Еміліана Гебрева. У 2015 році його разом із сином та ще одним топ-посадовцем компанії спробували отруїти речовиною, схожою на "Новічок".

Мілева нагадала, що на початку 2020 трьом громадянам РФ заочно висунули звинувачення у замаху на вбивство. За її словами, "з високою ймовірністю" можна стверджувати, що вони пов’язані з ГРУ.

Слідство встановило, що "шестеро громадян РФ проживали на території Болгарії у дати, коли сталися вибухи та спроби отруєння трьох громадян Болгарїі". 

"З доказів, зібраних на даний момент, з високим ступенем надійності можна дійти висновку, що метою дій російських громадян було зірвати поставку спеціальної продукції до Грузії та України", - заявила Мілева.

Як раніше повідомляло "Радіо Свобода", приблизно у той же час, березні-квітні 2015 року, сталися вибухи на заводах і складах поблизу села Іганово. Офіційні органи припускали, що це могла бути диверсія, але інформації про розслідування потім не повідомляли. 

У середу Мілева підтвердила, що ці вибухи - серед загалом чотирьох подібних випадків, в яких з’ясовують можливу причетність російських спецслужб. 

Перший стався 12 листопада ще 2011 року на складі тієї ж компанії EMКO біля села Ловнідол. За словами речниці, там зберігалася зброя, що призначалася для Міноборони Грузії. Ще два вибухи сталися навесні 2015 року на заводі "Сопот" поблизу села Іганово, і частина знищеної зброї знов таки належала EMКO.

31 травня 2015 року сталася пожежа у будівлі колишнього Інституту спецобладнання, в якій загинули деякі матеріальні докази щодо вибухів 2015 року. Мілева зазначила, що за висновками експертизи пожежа не стала наслідком спонтанного займання. 

Останній з серії інцидентів стався у 2020 році у місті Казанлик. 

"Між чотирма інцидентам є подібність, і при цьому є розбіжності між ними та іншими випадками вибухів на подібних складах у той самий період", - зазначила речниця. Зокрема, у всіх випадках не було встановлено причину, технічних помилок виявлено не було і знищена зброя призначалася на експорт до України або до Грузії. 

За її словами, прокуратура наразі співпрацює з колегами за кордоном, щоб перевірити зв’язок з вибухами у Чехії. 

Гебрев ще не відповів на запит "Радіо Свобода" про коментар після останньої заяви прокуратури. Раніше він заперечив припущення про те, що зброя з військових складів у Чехії, де стався вибух, призначалася для України. 

Болгарська прокуратура звинуватила трьох росіян в замаху на Гебрева в 2015 році з використанням речовини, дуже схожої на "Новічок". Серед них був російський шпигун Денис Сергєєв, який нібито подорожував під вигаданим ім'ям Сергія Федотова і, як з'ясувалося, мав зв'язок зі справою Сергєя Скрипаля.

Читайте також: Російський вибух: як "Петров і Боширов" надовго зіпсували відносини Чехії з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.