До нового глави МОЗ Чехії з'явились питання через задекларовані статки

Середа, 12 травня 2021, 15:34

До нового міністра охорони здоров’я Чехії з’явилися питання після публікацій ЗМІ про те, що його статки за останній рік суттєво зросли, порівняно з попереднім.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ČTK.

Пьотр Аренбергер, як написали видання  iDNES, Seznam Zprávy та DeníkN, у 2020 році задекларував набагато більші активи та прибутки, аніж у попередні роки. Декларацію він подавав ще в час, коли обіймав посаду в лікарні у Празі. У ній згадані 65 об’єктів власності (нерухомості й земельних ділянок) та додатковий дохід у розмірі 30 млн чеських крон - 28 млн як доходи від торгівлі, 1,5 млн як дохід з оренди та ще 400 000 - від членства у раді Чеського радіо. 

Журналісти звернули увагу, що переважну більшість із цього не згадано у декларації за 2019 рік - там лише п’ять об’єктів власності.

Seznam Zprávy також написали, що Аренбергер не задекларував мільйонні доходи від тестування препаратів у клінічних випробуваннях; він це заперечує.

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш у коментарі ЗМІ сказав, що ще не спілкувався з колегою про це питання. 

"Він зробив помилку і тепер виправив її. Звісно, це його провина", - зазначив прем’єр. 

Він додав, що міністру варто погодитися на інтерв’ю виданням, які підняли тему, і надати роз’яснення.

Нагадаємо, на початку квітня Пьотр Аренбергер замінив Яна Блатного на чолі МОЗ. Президент Мілош Земан розкритикував Блатного за відмову від російської вакцини, яка досі не схвалена Європейським агентством з лікарських засобів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.