Посла Португалії викликали до МЗС через дані про блокування згадки про депортацію кримських татар

П'ятниця, 21 травня 2021, 09:43

Посол Португалії в Україні Антоніу Машаду 20 травня був запрошений до Міністерства закордонних справ України для обговорення позиції Португалії у контексті підготовки заяви Європейського Союзу в ОБСЄ з питання порушення прав людини на території тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомила пресслужба МЗС, пише "Європейська правда".

Посла запросили на розмову після того, як у ЗМІ з’явилась інформація, що Португалія заблокувала згадку 77-ї річниці депортації кримських татар в заяві ЄС щодо Криму, яку буде зроблено в ОБСЄ.

Португалія заблокувала згадку про депортацію татар у заяві ЄС щодо Криму в ОБСЄ

"Перша заступниця міністра детально поінформувала посла про трагічні події 1944 року, коли безневинні представники кримських татар зазнали насильницької депортації, організованої радянським тоталітарним режимом. Як наголосила Еміне Джапарова, на жаль, сьогодні в найгірших традиціях Радянського Союзу російська окупаційна адміністрація продовжує репресії проти кримських татар в тимчасово окупованому Криму, вдаючись до безпрецедентних порушень прав людини", - йдеться у повідомленні МЗС.

Джапарова висловила сподівання, що Португалія як нині головуюча в ЄС держава і надалі залишатиметься свідомою важливості належного вшанування Євросоюзом як спільнотою цінностей і демократії жертв радянського тоталітарного режиму й сучасності, а також гостро засуджуватиме такі злочини.

Джапарова зазначила, що ЄС у своїх виступах в рамках ОБСЄ послідовно виступає як надійний і конструктивний партнер України. У цьому зв’язку вона повідомила, що українська сторона щиро вдячна усім іноземним партнерам, які озвучили заяви з нагоди роковин депортації кримськотатарського народу з Криму.

Росія відреагувала на кримську заяву Блінкена пропозицією вибачитись за Хіросіму

"Переконана, що, будуючи краще майбутнє, засноване на спільних цінностях демократії, свободи, людської гідності, верховенства права і поваги до прав людини, ми не повинні забувати важливих уроків минулого, зокрема таких, як депортація кримських татар, здійснена сталінським режимом 77 років тому", - наголосила Джапарова.

Зі свого боку посол заявив, що Португалія незмінно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах.

Крім того, Антоніу Машаду відзначив важливість поширення правди про злочини минулого й сучасності, а також належного вшанування жертв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.