У Болгарії звільнили главу контррозвідки - завдав шкоди престижу спецслужби

Четвер, 27 травня 2021, 12:27

Президент Болгарії Румен Радев звільнив главу болгарської контррозвідки (SANS) Дімітара Георгієва за завдання шкоди престижу служби.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Георгієв - колишній високопоставлений поліцейський, який був призначений в SANS шість років тому за пропозицією тодішнього прем'єр-міністра Бойко Борисова.

Лідер партії ГЕРБ Борисов звинуватив президента у звільненні Георгієва за те, що у квітні цього року спецслужба розкрила російську шпигунську мережу, що діяла в Софії. Опозиція вважає Георгієва протеже партії ГЕРБ.

"Виправдати звільнення Георгієва нескладно. Він створив прецедент, який завдав шкоди престижу спецслужби і створив підстави вважати, що його дії мають політичну спрямованість , - заявив виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Стефан Янев.

Георгієв разом з начальником зовнішньої розвідки Атанасом Атанасовим пішли в тривалу відпустку після того, як Борисов втратив владу в кінці квітня. Однак вони були змушені повернутися до роботи після того, як зіткнулися зі значним суспільним тиском і були звинувачені в лояльності Борисову, але не державі.

Уряд поки не вирішив, що робити з шефом зовнішньої розвідки.

Нагадаємо, президент Болгарії Румен Радев розпустив парламент і призначив тимчасовий уряд. Дострокові вибори призначені на 11 липня.

Читайте також: Шанс для проросійського президента: що змінять дострокові вибори у Болгарії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.