Бюджет канцелярії президентки Естонії вичерпали ще до вступу на посаду її наступника

Четвер, 30 вересня 2021, 18:31

Призначені для бюджету президентської канцелярії кошти закінчилися до вступу на посаду наступного президента Алара Каріса, який відбудеться 11 жовтня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал ERR.

Як зазначається, що вересень для президентки Керсті Кальюлайд видався активним з візитами в Нью-Йорк, Італію, Німеччину і Швецію, а також великим і дорогим державним візитом до Кенії.

Директор президентської канцелярії Тійт Рійсало повідомив, що "дірки" в бюджеті немає, але додаткові кошти в уряду попросити все ж доведеться. За його словами, збільшення витрат пов'язане з відходом одного президента і приходом наступного.

Після відходу з посади Керсті Кальюлайд як колишній президент матиме право на офіс (його обладнають в одному з будинків в Кадріоргу), радника і секретаря, яким потрібно буде платити зарплату.

Зміна влади в Кадріоргу також супроводжується додатковими витратами на новий вхідний та вихідний персонал. Зокрема, три дні тому Кальюлайд виписала директору своєї канцелярії Тійту Рійсало премію в розмірі 6160 євро.

Нагадаємо, в інтерв’ю "Європейській правді" президентка Естонії Керсті Кальюлайд висловила думку, що Україні, Молдові та Грузії необхідно "ще з 20 років" для досягнення критеріїв, необхідних для вступу у ЄС, а передумовою вступу до НАТО є повернення контролю над всіма окупованими територіями.

Кальюлайд також пізніше нагадала, що для членства в ЄС Україна має спочатку виконати Копенгагенські критерії, проте наразі Київ - "на відстані кількох світлових років" від їхнього виконання.

Читайте також про те, чому Керсті Кальюлайд була найбільш популярним кандидатом, проте не була переобрана: Естонський казус: чому популярна президентка не мала шансів на переобрання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.