У Білорусі вже більше 800 осіб, визнаних політв’язнями

Четвер, 14 жовтня 2021, 08:43

Білоруські правозахисники 13 жовтня повідомили про визнання ув’язненими з політичних мотивів ще шістьох осіб. Загальна кількість людей, визнаних політв’язнями, досягла 805.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на білоруське "Радіо Свобода".

Правозахисники внесли до списку політв’язнів Дениса Ляхара, Олексія Гамезу, Кирила Жоголєва, Олексія Сенькова, Кастру і Сильва Серджію і Євгенія Кузьменкова. Їм оголосили вироки за статтею "групові дії, що грубо порушують громадський порядок". 

МЗС вимагає у Білорусі звільнити несправедливо засудженого українця

Правозахисники нагадали, що зібрання громадян 9-10 серпня 2020 року, були самоорганізованими, мирними і не становили загрози для безпеки, натомість силовики застосували проти протестувальників непропорційну силу. 

"Ми оцінюємо переслідування вищезазначених осіб, які були позбавлені волі та звинувачені у групових діях, що грубо порушують громадський порядок, та масових заворушеннях як політично вмотивовані переслідування у зв’язку з реалізацією свободи мирних зібрань та вираження позиції щодо оголошених результатів президентських виборів, та визнаємо їх політв’язнями", - йдеться у заяві правозахисних та інших громадських організацій. 

Вони закликають негайно звільнити усіх ув’язнених з політичних мотивів та припинити політичні репресії в країні.

Читайте також: Примус до інтеграції: які наслідки матиме угода Лукашенка з Путіним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.