Ердоган передумав висилати 10 послів: "Тепер вони будуть обережнішими"

Вівторок, 26 жовтня 2021, 07:46

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок відмовився від планів висилати 10 західних послів через їхню спільну заяву на підтримку ув'язненого лідера громадянського суспільства Османа Кавали.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише агнетство AFP.

Ердоган виступив після того, як Сполучені Штати та кілька інших країн зробили заяви, у яких йдеться, що вони дотримуються конвенції ООН, яка вимагає від дипломатів не втручатися у внутрішні справи країни перебування.

Турецька ліра обвалилася до нового мінімуму після погроз Ердогана вислати послів 10 країн Заходу

Ердоган прокоментував, що нова заява "показує, що вони зробили крок назад від наклепу на нашу країну", і "тепер вони будуть обережнішими".

Він наголосив, що Туреччина не може допустити, щоб група послів втручалася у діяльність судової системи країни. Він зазначив, що "подібне ставлення є великою образою для всіх представників судової влади Туреччини, включаючи суддів, прокурорів та адвокатів".

Турецька ліра зміцніла після падіння до нового мінімуму після того, як Туреччина та Захід вирішили не розв’яувати найсерйознішу дипломатичну кризу за 19-річне правління Ердогана.

Протистояння почалося з того, що минулого тижня посольства США, Німеччини, Канади, Данії, Фінляндії, Франції, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії та Швеції закликали Туреччину швидко врегулювати судову справу проти ув'язненого філантропа Османа Кавали.

У суботу 23 жовтня Ердоган заявив, що доручив МЗС оголосити персонами нон грата послів 10 країн, включно із США, які закликали Туреччину звільнити Кавалу, нагадуючи про рішення ЄСПЛ на його користь. 

“Бездомна нація”, Ердоган висилає послів, судова реформа: головне за вихідні

Османа Кавалу минулого року виправдали за звинуваченнями, пов'язаними з загальнонаціональними антиурядовими протестами в 2013 році, але потім рішення скасували і об'єднали зі звинуваченнями, пов'язаними зі спробою державного перевороту в 2016 році.

Європейський суд з прав людини закликав звільнити Кавалу в 2019 році, заявивши, що його взяття під варту не було підтверджено доказами правопорушення та було здійснено для того, аби змусити його замовчати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.