Мільйон євро на день: Суд ЄС наклав величезний штраф на Польщу через судову суперечку

Середа, 27 жовтня 2021, 14:51

Суд ЄС (Court of Justice of the European Union) наклав на Польщу штраф у розмірі 1 млн євро на день за те, що відповідно до судового рішення вона не призупинила дію положень щодо своєї Дисциплінарної палати Верховного суду.

Про це йдеться в оприлюдненому у середу рішенні суду, з яким ознайомилась "Європейська правда".

"Оскільки Польща не призупинила застосування положень національного законодавства, що стосуються, зокрема, сфер юрисдикції Дисциплінарної палати Верховного суду, Польща зобов’язана сплачувати Європейській комісії щоденний штраф у розмірі 1 млн євро", - йдеться у рішенні.

Крок до виходу Польщі з ЄС: як скандальне судове рішення розкололо країну

У середині липня Суд ЄС постановив, що система дисциплінарної відповідальності суддів у Польщі несумісна із законодавством ЄС. Напередодні він ухвалив рішення, в якому зобов'язав Польщу негайно призупинити дію положень про повноваження Дисциплінарної палати Верховного суду.

В ухвалі, винесеній у середу, віцепрезидент суду Ларс Бей Ларсен заявив, що положення про Дисциплінарну палату все ще можуть застосовуватися в польській правовій системі.

Штраф буде стягуватися з дати вручення Польщі ухвали до виконання урядом рішення суду від 14 липня.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький оголосив про ліквідацію Дисциплінарної палати Верховного суду раніше під час дебатів у Європейському парламенті у Страсбурзі.

Європейська комісія просила Суд ЄС накласти фінансові санкції на Польщу у цій справі у вересні.

Це ще один фінансовий штраф, накладений Судом ЄС на Польщу. У вересні суд на вимогу Чехії зобов'язав уряд Польщі виплачувати 500 тисяч євро щоденно за невиконання наказу про негайне припинення видобутку вугілля на шахті Турув.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.