Суперечка щодо риби: Британія дала Франції 48 годин на роздуми перед запуском торгових спорів

Понеділок, 1 листопада 2021, 11:25

Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс заявила, що встановила часові рамки 48 годин на владнання суперечки із Францією щодо правил риболовлі, а після того Британія готова переходити до юридичних кроків.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Sky News.

Вона заявила, що Франція діє "нечесно" і невідповідно угоді про Brexit.

"Франція вдавалась до абсолютно необгрунтованих погроз, у тому числі щодо островів у Ла-Манші (ціни на електроенергію, що надходить з Франції на острів Джерсі - Ред.) та нашої риболовної промисловості, ці погрози треба взяти назад. Або ж ми задіємо механізми торгової угоди з ЄС, щоб вжити заходів… Якщо хтось у рамках торгової угоди поводиться нечесно, проти нього є право вжити заходів і вдатися до компенсаторних кроків. І ми це зробимо, якщо Франція зараз не відступиться", - заявила Ліз Трасс.

Вона припустила, що додатковою причиною жорсткої позиції Еммануеля Макрона у "рибній" суперечці може бути наближення виборів у Франції, а також образа Франції через новий оборонний альянс за участі Лондона, Вашингтона і Канберри.

"Але я хотіла би сказати французьким колегам, що якщо ми волелюбні демократії - потрібно не битися між собою, а сфокусувати зусилля на співпраці", - додала Ліз Трасс.

Нагадаємо, останнім часом між країнами загострюється конфлікт через риболовне питання, що було найбільшою проблемою і в перемовинах щодо торгової частини угоди про Brexit.

Франція каже, що Британія відмовилася надати її рибалкам повну кількість ліцензій на діяльність у британських водах, які, за словами Франції, є гарантованими. Британія заявляє, що видає ліцензії лише суднам, які можуть довести, що вони раніше ловили рибу у водах Британії.

27 жовтня Франція оголосила, що заборонить британським рибальським судам заходити до деяких її портів з наступного тижня, якщо не буде досягнуто домовленості в суперечці з приводу ліцензій на риболовлю.

Франція також пригрозила посилити прикордонні та санітарні перевірки товарів із Британії, посилити перевірки безпеки на британських човнах і збільшити кількість перевірок вантажівок, що прямують до Британії та назад.

Суперечка ще більше загострилася, коли Франція затримала один британський траулер, інший оштрафувала під час перевірок біля Гавру у четвер. Французька влада заявила, що затримане судно не мало ліцензії.

29 жовтня Британія пригрозила запустити процедуру торгових спорів проти Франції, якщо Париж здійснить свою погрозу і запровадить санкції проти Лондона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.