Прем’єр Баварії: Росія - складний партнер, але не ворог Європи

Неділя, 23 січня 2022, 11:35

Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зьодер виступив проти жорстких санкцій проти Росії, заявивши, що вона не є ворогом Європи, та висловив переконання, що найближчим часом не може бути й мови про вступ України до НАТО. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він заявив у інтерв’ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Маркус Зьодер очолює партію Християнсько-соціальний союз, яка протягом 16 років входила до правлячої коаліції Ангели Меркель. Зьодер у минулому році також розглядався як потенційний кандидат у канцлери від блоку Меркель, однак у підсумку це право виборов Армін Лашет, який програв вибори Олафу Шольцу.

Командувач ВМС Німеччини йде у відставку через свою заяву про Путіна та Україну

У інтерв’ю Зьодер зазначив, що "ніхто не може хотіти війни у ​​Європі, при цьому треба поважати територіальну цілісність та незалежність України відповідно до міжнародного права".

Водночас він висловив впевненість, що дедалі жорсткіші санкції проти Росії не можуть стати самостійним рішенням. 

"З одного боку, тому що санкції вже давно малоефективні, а з іншого боку, тому що ці нові санкції найчастіше не менше шкодять нам. Наприклад, відключення Росії від фінансової системи SWIFT. Або закриття газопроводу "Північний потік-2" чи навіть припинення всіх поставок газу з Росії загалом торкнулося б і нашої країни. Навіть у найбільший розпал холодної війни енергетичний зв'язок між Радянським Союзом та Німеччиною не викликав сумнівів", - заявив баварський політик.

Зьодер також виступив проти вступу України до НАТО найближчим часом. 

МЗС викликало посла Німеччини через скандальні заяви командувача ВМС про Україну

"Незважаючи на всю виправдану критику Росії, Заходу в кінцевому підсумку доведеться відповісти на ключове питання: планується розширення НАТО з включенням України чи ні?". Ви, звичайно, не можете дозволити Росії диктувати тут. Але все одно потрібно дати відповідь. На мою думку, ясно одне: розширення НАТО на схід із включенням України ще довго не стоятиме на порядку денному", - заявив Зьодер.

За його словами, НАТО не має зобов'язань щодо військового союзу з Україною: "Це питання ясності та чесності, щоб визначити стратегію, яка враховує це при захисті територіальної цілісності України".

Зьодер наголосив, що Росія  - "складний партнер, але не ворог Європи", тому необхідно підтримувати зв'язок із Москвою. Він сказав, що більшість німців хочуть стабільних і мирних відносин з Росією.

"Ясно одне: Росія не є регіональною державою. Росія є і залишиться великою державою. Ми міцно закріплені на Заході, але ми повинні підтримувати зв’язок з Москвою – навіть якщо це завжди виклик", - зазначив баварський політик.

Він також сказав, що "не може собі уявити" постачання німецької зброї до України.

Як відомо, Німеччина кількаразово відмовилася від постачання зброї Україні. У неділю командувач ВМС Німеччини пішов у відставку через свою заяву про Путіна та Україну.

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.