Ірландські рибалки планують мирно зривати Росії військові навчання біля берегів країни

Четвер, 27 січня 2022, 08:55

Головний виконавчий директор об’єднання рибалок півдня та заходу Ірландії заявив, що частина членів організації планують "мирно зривати плани Росії щодо військових навчань у водах біля берегів Ірландії", що плануються наступного місяця.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ірландський мовник RTE.

Патрік Мерфі зазначив, що ця зона дуже важлива для рибалок, і вони хочуть зберегти там біорізноманіття. 

Водночас посол Росії Юрій Філатов заявив, що проблема довкола російських навчань "дуже перебільшена" і вони "не становлять жодної загрози Ірландії чи будь-кому іншому". 

В асоціації рибалок повідомили, що мали вже дві розмови з посольством РФ у Дубліні. Їх спробували переконати, що відправляти в зону запланованих навчань риболовецькі судна та перешкоджати було б "нерозсудливо".  

Мерфі сказав, що представника посольства запевнили, що ніхто не збирається відправляти рибальські судна безпосередньо до кораблів російського флоту, але "ми дали їм зрозуміти, що продовжимо вилов риби у тих місцях, де й завжди, а якщо це якось вплине на їхні навчання - ми вважатимемо це мирним протестом". 

У другій розмові представник посольства сказав, що уряду Ірландії відправили повідомлення про майбутні навчання, і уряд зобов’язаний подбати, щоб ірландські риболовецькі судна вийшли зі вказаної зони. 

В асоціації заявили, що обурені цим, тому що це їхні води, і вони мають повне право рибалити там. 

"Уявіть, якби росіяни подавали заявки, щоб постріляти з артилерії на території Ірландії, як би це сприйняли? І для рибалок це те саме. Це наша територія, це наша "ферма", ми тут заробляємо. Чому хтось може прийти у наші води з такою метою, якщо це вплине на нашу діяльність і на біорізноманіття?" - заявив він. 

Раніше в уряді Ірландії закликали Росію відмовитись від запланованих військово-морських навчань біля узбережжя країни. Віцепрем'єр Ірландії Лео Варадкар зауважив, що час і вибір Росією місця навчань виглядають як демонстрація сили для Великої Британії та Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.