Росія відповіла Німеччині на заборону пропагандистського RT: забороняє роботу Deutsche Welle

доповнено
Четвер, 3 лютого 2022, 16:03

Російська Федерація планує заборонити роботу на своїй території німецької медіакомпанії Deutsche Welle, а також застосувати обмеження щодо деяких осіб з ФРН у зв’язку із забороною у Німеччині мовлення пропагандистського каналу RT (колишній Russia Today).

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ РФ, оприлюдненій 3 лютого.

Зокрема, Росія збирається закрити редакцію DW у Москві та позбавити акредитації усіх її журналістів, заборонити супутникове та інше мовлення компанії на території РФ, а також запустити процедуру визнання DW "іноземним ЗМІ, що виконує функції іноземного агента".

Люксембург відмовив у видачі ліцензії кремлівському телеканалу RT

 

Крім того, МЗС РФ обіцяє "запустити процес формування переліку державних і суспільних структур ФРН, дотичних до обмеження мовлення RT DE та іншого тиску на російського медіаоператора, яким буде заборонено в’їзд на територію РФ". Публікувати цей список не планують. 

В МЗС РФ зазначили, що це "перший етап" заходів у відповідь. 

Гендиректор DW Петер Лімбург заявив, що рішення російської влади "не піддається розумінню" та назвав реакцію Росії надмірною.

"З нами відбувається те, що стається зі ЗМІ тільки в автократіях. Ми протестуємо проти цієї абсурдної реакції і будемо звертатися до суду", - заявив він.

За словами Лімбурга, редакція у Москві продовжить працювати, доки офіційно не отримає відповідні документи від російської влади. "Навіть якщо у підсумку нам доведеться закрити кореспондентський пункт у Москві, це не вплине на висвітлення DW подій у Росії. Навіть навпаки - ми його розширимо", - заявив Петер Лімбург.

Deutsche Welle отримала свої перші ліцензії на мовлення у Росії у 2005 році, для своїх телеканалів DW English та DW Deutsch. Чинна ліцензії для першого має діяти до 2025 року, другого - до 2027 року.

У середині грудня RT запустив німецькомовний канал RT DE через різні канали розповсюдження. Тоді берлінські медіа-регулятори порушили справу проти RT. У результаті супутниковий оператор Eutelsat припинив мовлення RT DE незадовго до Різдва. Німецькі регулятори офіційно не надали каналу ліцензії на мовлення.

Кремлівський RT використав Сербію, щоб обійти заборону на трансляцію в Німеччині

 

Глави МЗС Росії та Німеччини посперечалися через це питання на пресконференції під час візиту Анналени Бербок до Москви.

1 лютого Комісія з реєстрації та нагляду німецького медіарегулятора MABB заборонила мовлення німецькомовної версії RT DE у ФРН через відсутність ліцензії.

*Новину доповнено коментарем гендиректора Deutsche Welle.

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: