Влада Швеції заспокоює громадян: захист від радіації не потрібен

Вівторок, 22 березня 2022, 16:39

Влада Швеції вважає, що немає причин вводити спеціальні заходи радіаційного захисту через окупацію Росією кількох українських ядерних об'єктів.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Міністр клімату та довкілля Анніка Страндхелл та генеральний директор Управління радіаційного захисту Ніна Кромньє провели у понеділок конференцію, присвячену ядерним реакторам України. Найбільша атомна електростанція країни, розташована в Запоріжжі, знаходиться під російською окупацією. Проте ризик аварії, подібної до Чорнобильської у 1986 році, поки вважається дуже низьким.

За даними шведського Управління радіаційної безпеки, яке перебуває у постійному контакті з міжнародною системою моніторингу МАГАТЕ, в Україні немає підвищених рівнів радіації. Також повідомляється, що функції безпеки електростанцій країни залишаються у робочому стані

"Атомні електростанції, що діють сьогодні, мають іншу конструкцію та набагато безпечніші. Витік з них також не досяг би такої висоти в повітрі і не поширився б так далеко", - сказала Кромньє.

Також зазначається, що відстань між окупованими українськими реакторами та Швецією дуже значна, а це означає, що потенційний витік радіації не пошириться так далеко.

Один із трьох доступних заходів захисту від радіації — евакуація, перебування в приміщенні та таблетки з йодом — є актуальним лише в тому випадку, якщо АЕС розташована на відстані 25 км або ближче.

Страндхелл сказала, що вона розуміє, що жителі півдня Швеції можуть бути стурбовані ядерними аваріями в Україні, але такі побоювання є безпідставними і що прийом йодовмісних таблеток не допоможе.

"Ви можете перестати купувати таблетки йоду, вони не подіють у разі аварії в Україні (...) ви можете почуватися дуже спокійно", - сказала вона.

Нагадаємо, Європейський союз після вторгнення Росії в Україну прискорив плани, спрямовані на поліпшення заходів у галузі охорони здоров'я у разі ядерного інциденту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: