МЗС України звернулося до світу через гуманітарну ситуацію в окупованому Херсоні

Вівторок, 22 березня 2022, 17:36

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту реагувати на ситуацію, що склалася в окупованому російськими військами Херсоні.

Як повідомляє "Європейська правда", заяву поширили 22 березня. 

МЗС України зазначає, що 21 березня окупаційні війська чинять репресії проти мешканців міста, намагаючись придушити громадянський опір, і 21 березня застосовували зброю проти людей, які вийшли на протест, поранивши літню людину. Паралельно тривають спроби створити окупаційні органи влади. 

Зовнішньополітичне відомство зазначає, що через блокаду у місті критично не вистачає продуктів і ліків, особливо специфічних товарів, необхідних новонародженим і тяжкохворим людям.

У Херсоні заблоковані у тому числі близько сотні іноземних студентів, переважно з країн Африки.

"Незважаючи на зусилля уряду України та міжнародних гуманітарних організацій, РФ наразі відмовляється створити гуманітарний коридор для евакуації цивільних людей та доставки продовольства. З кожним днем місто наближається до гуманітарної катастрофи", - наголошує МЗС. 

"Закликаємо міжнародну спільноту вжити рішучих заходів проти Росії, зокрема запровадити нові болючі економічні санкції, аби змусити її зняти блокаду з Херсона та інших українських міст, створити умови для безпечного виїзду українських та іноземних громадян. Ми також закликаємо уряди іноземних держав, громадян яких російська армія утримує як заручників в Херсоні, посилити політичний тиск на Москву", -  йдеться у заяві. 

Як повідомляла "Українська правда", 21 березня на площі Свободи у Херсоні російські окупанти закидали світлошумовими гранатами проукраїнських мітингувальників та відкрили вогонь.

22 березня мешканці Херсона знову вийшли протестувати проти окупації, проти них застосували сльозогінний газ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: