МЗС Угорщини звинувачує опозицію через її співчуття Україні після бомбардування Маріуполя

Вівторок, 29 березня 2022, 15:06

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто публічно обурився через твіт лідера об’єднаної опозиції, ключового суперника Віктора Орбана на виборах.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", міністр  заявив у відеозверненні до угорців на своїй сторінці.

Приводом для термінового звернення очільника МЗС Угорщини став допис Петера Маркі-Зая, ключового суперника Орбана на виборах, що відбудуться 3 квітня. Маркі-Зай підтримав акцію, що відбулася у Будапешті вихідними для підтримки українців, які загинули у Маріуполі від російських бомбардувань. Згодом цю акцію підтримав і президент Зеленський

Петер Маркі-Зай відповів йому коротким твітом: "Народ Угорщини чує ваші слова, Чекаю на той день, коли ми зможемо зустрітися на березі Дунаю та обмінятися думками про майбутнє ЄС і мирне співіснування наших націй". До допису мін долучив фото цієї акції, а згодом додав допис про необхідність підтримки українських біженців.

Утім, як пояснив очільник МЗС Петер Сійярто, цю підтримку в уряді Угорщини вважають неприйнятною.

"Петер Марі-Зай звернувся у Twitter до президента України. Цим він дав зрозуміти, що вони вже  погодилися. Домовилися, що якщо урядом в Угорщині керуватимуть ліві, вони негайно проголосують за санкції щодо газу й нафти та негайно почнуть постачання зброї в Україну", - пояснив своє обурення Сійярто, який є одним з найближчих до Орбана представників угорського уряду.

Сійярто додав, що, на його думку, така підтримка України, як прозвучала у твіті Маркі-Зая, втягує Угорщину у війну з Росією.

Зважаючи на те, що у повідомленні міністра прозвучали також звинувачення на адресу України у переговорах з конкурентами чинної влади під час виборів, "Європейська правда" звернулася за коментарем також до МЗС України.

Як повідомляла ЄвроПравда, раніше президент Польщі, що є єдиним твердим соратником Угорщини в ЄС, заявив, що йому "важко зрозуміти ставлення Орбана до війни в Україні".

Читайте також статтю За Україну, проте осторонь: як Угорщина маневрує між санкціями та дружбою з РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.