Прем’єрка Литви про безпольотну зону над Україною: це означало б вступ НАТО у війну

Четвер, 3 березня 2022, 15:36

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що оголошення безпольотної зони над Україною означатиме, що країни НАТО будуть безпосередньо залучені до конфлікту, оскільки хтось "повинен забезпечити безпольотну зону".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.lt.

Посол України в Литві Петро Бешта, який у середу зустрівся зі спікером Сейму Вікторією Чміліте-Нільсен, сказав, що дуже важливо оголосити повітряний простір над Україною зоною, забороненою для польотів.

"Це зараз є першочерговим завданням", - сказав Бешта в середу. Голова Комітету Сейму з національної безпеки і оборони Лауринас Кащюнас також зазначив, що таке рішення дуже допоможе українцям, які борються з агресором.

Проте Шимоніте сказала, що не хоче детально коментувати це, але зазначила, що таке рішення означатиме участь НАТО у військовому конфлікті.

"Я хотіла би лише зазначити, що, можливо, для багатьох здається, що заборонена для польотів зона є тим, що ви можете оголосити, і це стане безпольотною зоною. Хтось інший має забезпечити безпольотну зону.

Оцінка того, хто може це реально зробити, означатиме, що країни НАТО будуть безпосередньо залучені до цього конфлікту. Мені здається, про це трішки мовчать, не кажуть і це ніби такий евфемізм – безпольотна зона", – сказала прем’єр-міністр.

Нагадаємо, експрезидентка Литви Даля Грибаускайте закликала Північноатлантичний альянс вступити у війну за Україну, яка відстоює свою незалежність. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.