Єврокомісія готує нові санкції проти РФ через газовий ультиматум Путіна - Reuters

Середа, 30 березня 2022, 23:57

Європейська комісія готує нові санкції проти РФ. Причому нові обмеження залежать від позиції Кремля щодо переходу на розрахунки за газ в рублях.

Як повідомляє "Європейська правда", про це, посилаючись на свої джерела в Єврокомісії, пише Reuters.

За словами двох джерел, новий пакет санкцій ЄС може бути готовий вже наступного тижня, а наразі Єврокомісія консультується з урядами ЄС щодо "пакета відповідності".

В цей пакет майже напевно увійде блокування шпаринок, за рахунок яких російські підсанкційні особи обходять вже прийняті санкції. Мова йде про використання для цього криптовалют, трастів і фіктивних компаній в офшорних юрисдикціях, а також переписання активів на родичів.

Втім, не виключено, що у цей пакет будуть включені й нові санкції. Вони пов'язані із відповіддю ЄС на російський ультиматум. Нагадаємо,  президент Росії Владімір Путін заявив, що хоче, щоб "недружні" країни, включаючи країни ЄС, оплачували свої рахунки за газ в рублях. Однак ця вимога була відхилена Євросоюзом.

Джерела Reuters уточнюють - якщо Путін наполягатиме на рублевих платежах за поставки газу, то до пакета можуть бути включені набагато суворіші санкції, однак не уточнюють, які саме.

Втім, напередодні у РФ заявили, що не будуть наполягати на оплаті газу рублями вже з 1 квітня, і що перехід на рублі буде проходити поступово.

Детальніше про новий ультиматум Путіна - у статті Дерев'яні погрози: які наслідки матиме новий газовий ультиматум РФ

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.