Енергогігант Shell вийде з усіх нафтогазових проєктів у Росії

Вівторок, 8 березня 2022, 12:55

Найбільша європейська нафтова компанія Shell оголосила про свій намір поетапно вийти з усіх російських проєктів, пов’язаних з російськими вуглеводнями - сирою нафтою, нафтопродуктамии, газом та скрапленим природним газом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посилання на заяву компанії.

Як негайний перший крок компанія припинить усі спотові закупівлі російської сирої нафти. Вона також закриє всі свої автозаправні станції та виробництво авіаційного палива та мастильних матеріалів у Росії.

Більшість поляків підтримують ембарго на купівлю нафти і газу з РФ

"Ми чудово усвідомлюємо, що наше рішення минулого тижня закупити партію російської сирої нафти для переробки в такі продукти, як бензин та дизельне паливо, незважаючи на те, що воно було прийняте з урахуванням безпеки постачання, було неправильним, і ми просимо вибачення", - заявив генеральный директор Shell Бен ван Берден. 

Компанія заявила, що у тісній співпраці з урядами змінює свій ланцюжок постачання сирої нафти, щоб виключити російські обсяги. 

"Ми зробимо це якнайшвидше, але фізичне розташування та наявність альтернатив означають, що це може зайняти кілька тижнів і призведе до зниження продуктивності на деяких наших нафтопереробних заводах", - йдеться у заяві.

Компанія закриє свої станції технічного обслуговування, виробництво авіапалива та мастильних матеріалів у Росії. 

"Ми дуже уважно розглянемо найбезпечніший спосіб зробити це, але процес розпочнеться негайно", - заявили у компанії.

Shell також почне поетапну відмову від російських нафтопродуктів, трубопровідного газу та СПГ. 

США обговорили з Венесуелою заміну російській нафті

"Це складне завдання. Зміна цієї частини енергосистеми вимагатиме узгоджених дій урядів, постачальників енергії та споживачів, а перехід на інші джерела енергії займе набагато більше часу", - зазначили в Shell.

Ця заява надійшла після рішення Shell минулого тижня про те, що компанія має намір припинити свою участь у проєкті газопроводу "Північний потік-2" і вийти з акціонерного партнерства з "Газпромом" та пов’язаними компаніями.

Як повідомлялося, Росія обійшла Іран і Північну Корею і перетворилась на найбільш підсанкційну державу у світі через вторгнення в Україну.

У понеділок американські ЗМІ повідомили, що адміністрація Байдена готова запровадити заборону на імпорт російської нафти до Сполучених Штатів без участі союзників у Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.