У Раді Європи закликають негайно відкрити гуманітарні коридори з Маріуполя

Середа, 20 квітня 2022, 22:22

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович закликала негайно відкрити гуманітарні коридори для мешканців оточеного Маріуполя.

Про це йдеться у заяві Міятович, оприлюдненій в середу,  повідомляє "Європейська правда".

"У міру посилення бойових дій навколо оточеного сталеливарного заводу в зруйнованому Маріуполі зростає невизначеність та занепокоєння за життя та права людини тих, хто все ще залишається в оточених районах", - заявила Міятович.

Маріуполь може впасти за кілька діб, бої за Донбас триватимуть до пів року - європейський чиновник

За її словами, багато мирних жителів, у тому числі жінок, дітей і людей похилого віку все ще залишаються в пастці в районах Маріуполя, оточених російськими військами. 

"Протягом багатьох тижнів вони виживають у жахливих умовах та з мізерними запасами. Їм слід негайно надати гуманітарні коридори, щоб вони могли евакуюватися у безпечне місце.

Слід нагадати, що міжнародне гуманітарне право має виконуватися за будь-яких обставин, у тому числі щодо полонених і солдатів, що здаються, а також поранених і хворих. З ними слід поводитися гуманно та з повагою властивої їм гідності та основних прав людини", - заявила Міятович.

Віцепрем’єр Ірина Верещук заявила, що гуманітарний коридор з Маріуполя у середу не спрацював так, як планувалося.

Зранку 20 квітня Верещук повідомила, що по обіді має відкритися гуманітарний коридор із Маріуполя через Мангуш і Бердянськ до Запоріжжя для жінок із дітьми та літніх людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.