Чехія критикує Кіпр за приховування інформації про російських олігархів

Четвер, 28 квітня 2022, 14:11

Чеське фінансово-аналітичне управління, яке має право заморожувати активи російських олігархів, скаржиться на небажання Кіпру надавати інформацію про власників компаній, а це означає, що спроби Праги знайти та покарати російських олігархів часто зазнають невдачі.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Глава Фінансово-аналітичного управління Іржі Хілмар поскаржився Сенату Чехії на співпрацю з деякими європейськими країнами.

"Сьогодні я отримав відповідь з Кіпру, що наш тамтешній колега некомпетентний у міжнародних санкціях, і я не отримаю запитану інформацію", - сказав Хілмар на засіданні Сенату Чехії, додавши, що сліди підозрілих активів часто ведуть на Кіпр.

До минулого року на Кіпрі дозволялося повністю таємне володіння компаніями, оскільки не існувало офіційного реєстру бенефіціарних власників. Крім того, сотні тисяч компаній базуються там через податкові пільги. Російські олігархи також багато років ховали активи на Кіпрі та отримували вигоду з політики "золотих віз".

У той час як ЄС роками вимагав від Кіпру вжити заходів проти відмивання грошей, країна не хотіла проводити реформи.

Проте бар'єри, споруджені кіпрською владою, — не єдина перешкода, яка заважає владі Чехії шукати російських олігархів. За словами голови Фінансового управління, для полегшення пошуку та заморожування активів також необхідні більш досконале законодавство та більше працівників.

Чеська влада часто покладається на історії, опубліковані незалежними ЗМІ. "Ми також реагуємо на інформацію ЗМІ. Коли ми читаємо, що десь можуть бути активи, ми вивчаємо таку підказку", — зізнався Хілмар.

Нагадаємо, Кіпр почав процедуру позбавлення громадянства низки підсанкційних росіян та їхніх родичів, які раніше отримали його за схемою "золотих паспортів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.