Вибори у Сербії: центрвиборчком раптом відклав публікацію даних

Неділя, 3 квітня 2022, 23:27

Центрвиборчком Сербії несподівано для всіх відмовився оголошувати результати підрахунку голосів та остаточну явку на виборах. Результати виборів будуть озвучені під кінець дня 4 квітня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на сербський портал N1.

Республіканська виборча комісія Сербії відмовилася навіть оголошувати попередню явку на виборах 3 квітня.

Як там зазначають, всі дані, включаючи попередні результати виборів, будуть оголошені 4 квітня після проведення засідання, яке почнеться о 20 годині. До того у центрвиборчкомі не будуть проводити жодних конференцій.

Як зазначає видання, такого у Сербії не було з 2000 року. Така пауза дала підстави опозиції звинуватити владу у спробі фальсифікації виборів – мовляв, явка стала неприємним сюрпризом для влади.

Зазначимо, що станом на годину до кінця голосування явка склала 55,1% виборців. Для порівняння явка на парламентських виборах 2020 року склала 48,8%, а на президентських виборах 2017 року – 54,3%.

Нагадаємо, 3 квітня у Сербії пройшли президентські та парламентські вибори, на яких чинний президент Александар Вучич та його Прогресивна партія протистоять опозиції, яка обіцяє боротися з корупцією та покращувати захист довкілля.

Вучич балотується на другий п'ятирічний термін, обіцяючи мир і стабільність на тлі вторгнення Росії в Україну, яке поставило Сербію під тиск Заходу, що змусило обирати між її традиційними зв'язками з Москвою та прагненням приєднатися до Європейського союзу.

Детальніше читайте у статті - "Маленький Путін": як зміниться курс Сербії після переформатування влади

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.