Земмур у другому турі – французи отримують СМС із фейковим опитуванням

Субота, 9 квітня 2022, 00:56

Пізно вечорі 8 квітня французи по всій країні стали отримувати СМС із даними фейкового опитування.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Figaro.

Згідно отриманим повідомленням, опитування проводила соціологічна компанія QOTMII, а само опитування пройшло 8 квітня. Фейкове опитування дає такі дані: за президента Макрона готові віддати голоси 19% виборців, за ультраправого кандидата Еріка Земмура – 18%, за Марін Ле Пен – 16%.

Варто зазначити, що перший тур президентських виборів у Франції пройде 10 квітня, а вже 9 квітня заборонена публікація соціологічних даних.

Саме тому, результати фейкового опитування, які багато французів перепощували у соціальних мережках, мали стати останніми соціологічними даними перед голосуванням.

На цей ризик вже звернули увагу Національна комісія з контролю за виборчою кампанією та Виборча комісія – у своїй спільній заяві вони закликали виборців бути дуже обережними із такими повідомленнями.

Вони попросили "ЗМІ, платформи, соціальні мережі та окремих осіб не передавати "повідомлення",  які можуть являти собою оманливу інформацію".

Нагадаємо, наразі реальні соціологічні опитування прогнозують вихід у другий тур чинного президента Емануеля Макрона та ультраправої кандидатки Марін Ле Пен.  При чому розрив між ними скоротився до 6 пунктів.  

Про перебіг президентських виборів можна почитати у статті  Російський удар по Макрону: чому у французькі вибори повернулася інтрига

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.